top of page

O nas

Da bi lahko slovensko gospodarstvo sledilo trendom smo na GZS v okviru Zbornice elektronske in elektro industrije ustanovili nacionalno točko ETIM Slovenija. Smo ena izmed 21 držav članic katere so združene pod okriljem ETIM Internatonal s sedežem v Bruslju.


Prepoznali smo pomen in moč tega mehanizma s katerem lahko slovenskemu gospodarstvu ponudimo oporo na izvedbeni poti preobrazbe v digitalizacijo, katera je neizogibna in nujna za naše gospodarstvo. Sprejeti tovrstno odločitev je odgovorno dejanje in zahteva zadostno mero poguma.


Ta mehanizen se imenuje ETIM in omogoča standardiziran digitalni popis tehničnih izdelkov. Zajema štiri glavna področja (elektrotehniko, gradbeništvo in strojne inštalacije, ventilacijo in klimatizacijo, ladjedelništvo) za segmentacijo produktnega portfelja. Vsebuje vse bistvene tehnične karakteristike produkta. Razlogi za uvedbo ETIMa v organizacijo imajo široko oz. večstransko korist. V temu pomenu, tako za proizvajalca kot tudi za trgovca, saj oba lahko te prednosti koristno uporabita za medsebojno poenostavljeno komunikacijo o tehničnih izdelkih in med drugim tudi kot marketinški instrument. Omogoča poenostavljen vstop v mednarodne distribucijske verige.

Kdo smo ETIM Slovenija

 • Smo neprofitno združenje pravnih oseb v okviru GZS ZEE.

 • Smo nacionalna ETIM točka, ki v Sloveniji promovira digitalizacijo po ETIM protokolu med svojimi člani.

 • Smo združenje proizvajalcev in trgovcev elektro materiala, ki svojim članom ponuja storitve na področju digitalizacije tehničnih izdelkov.

Trgovci, distributerji si želijo kupcu ponuditi širok asortima izdelkov. Zaradi hitre rasti števila le-teh se soočajo z obvladovanjem blaga in nepopolnih tehničnih podatkov različnih dobaviteljev. Nemalokrat se pripeti da izvedejo neustrezno naročilo pri dobavitelju. Če le pomislimo koliko izgubljajo na času, koliko nepotrebnih stroškov se ustvari in koliko je nezadovoljnih kupcev je zaradi tega.

Poslanstvo ETIM Slovenija

 • Zagon ETIM v Sloveniji in širitev članstva ter promocija

 • Nudimo podporo za izvedbo digitalizacije tehničnih izdelkov slovenskih proizvajalcev

 • Izvedba delavnic, ki so pomoč prodajnim oddelkom slovenskim proizvajalcev in slovenskim trgovcem

 • Izvajanje iniciative za digitalizacijo tehničnih izdelkov v slovenskem gospodarstvu

 • Validacija ETIM podatkov


Nekaj pomembnih prednosti digitalne preobrazbe:

 • Hitra in enostavna izmenjava podatkov,

 • Hitra uvedba izdelkov v prodajni program trgovca, skrajša se cikel TTM (time to market),

 • Optimizacija upravljanja katalogov - manj dela pri upravljanju s katalogi, spremembami izdelkov in uvedbi novih v prodajni program,

 • Večjezičnost katalogov,

 • Zmanjšanje stroškov napačnih naročil,

 • Standardiziran tok informacij - boljša logistika,

 • Marketinški instrument,

 • Spletna prodaja, B2B, B2C,

 • Razvoj v smeri BIM

 

Verjamemo, da ste zagotovo začutili, da je skrajni čas, da morate tudi vi sprejeti odločitev in narediti korak za pričetek digitalne preobrazbe. Zato čim prej vstopite v kontakt z nami. Za vsa vprašanja in pomoč vas pričakuje tim ETIM Slovenija:

Mitja_Koprivsek.jpg

Mitja Koprivšek

Predsednik

Mitja Koprivšek je dolgoletni sodelavec v ETI Elektroelementi d.d. kot direktor razvoja. Zaradi obilice izkušenj in preudarnosti katra je njegova vrlina je predsednik nacionalne točke ETIM Slovenija. Njegova glavna zadolžitev je ta, da skrbi za delovanje katero mora biti skladno z usmeritvami in načeli ETIM International ter z vsemi smernicami digitalizacije.

image3-small-21.png

Mitja Virant

Tajnik

Mitja Virant je svoje izkušnje tako iz tehnoloških procesov kot tudi razvojno in raziskovalnega področja. Tudi on je sedaj zaposlen na Gospodarski zbornici Slovenije, kot samostojni svetovalec v Zbornici elektronske in elektroindustrije svetuje. S svojim znanjem in izkušnjami pomaga podjetjem in članom na različnih področjih, med drugim tudi pridobiti oceno nivoja tehnološke zrelosti za vpeljavo tehnologije 4.0. in za vpeljavo digitalne strategije. V ETIM Slovenija opravlja funkcijo tajnika. V sklopu tega podjetjem svetuje kako sil lahko zagotovijo uspešno rast prodaje svojih izdelkov.

Email: mitja.virant@gzs.si

image2-small-19.png

Dr. Marjan Rihar

Strokovni sodelavec

Gospodarska zbornica Slovenije je iniciator pobude, da pomagamo slovenskemu gospodarstvu, da se digitalno preobrazi. Zagon ETIM v Sloveniji in širitev članstva ter promocija se izvaja preko Zbornice elektronske in elektroindustrije, katere je direktor dr. Marjan Rihar. Tudi on ima dolgoletne izkušnje in veliko znanja saj se v okviru zbornice izvajajo različni projekti in aktivnosti povezane s pametno tovarno, prehod in uvedbi industrije 4.0. S svojim kompetenčnim specifičnim znanjem vam lahko svetuje kako s pomočjo digitalizacije uspešno dvigniti rast prodaje s pomočjo ETIM Slovenija.

image6-small-25.png

Sabina Kličić

Strokovna sodelavka

Sabina Kličić je zadolžena za vsa administrativna dela, najave, objave in organizacijo dogodkov namenjenih za promocijo ter izobraževanje katero je povezano z vpeljavo digitalizacije in podatkovne strategije. Z veseljem vam bo prisluhnila in pomagala poiskati najboljšo rešitev za vas.

image8-small-28.png

Igor Gramc

Zunanji strokovni sodelavec

Igor Gramc je zunanji strokovni sodelavec ETIM Slovenija. Njegova funkcija je ta, ker se že vrsto let ukvarja z digitalizacijo in podatkovno strategijo vam lahko zelo dobro svetuje in pouči ter odgovori na vaša vprašanja vezana na možnost izvedbe digitalizacije vašega asortimaja izdelkov. Svetoval vam bo kako si skrajšate čas in poenostavite vstop na police trgovca. Lahko pa tudi poleg pomoči, po dogovoru za vas izvede digitalizacijo in uredi podatkovno strategijo, saj je pravi strokovnjak iz tega področja na katerega se lahko zanesete.

bottom of page